GROEPENKASTEN
EATON HOLEC groepenkasten logo - installateur
ABB groepenkasten logo - installateur
EMAT groepenkasten logo - installateur
Hager groepenkasten logo - installateur
eaton groepenkast schematische tekening

Groepenkast aanpassen, vervangen en controleren

Een nieuwe oven, van gas naar inductie, verplaatsen van de wasmachine, een verouderde stoppenkast, zonnepanelen, een uitbouw, een eigen laadpaal. Het zijn allemaal voorbeelden waarbij aanpassing van de groepenkast in uw meterkast noodzakelijk zijn.

De elektriciens van Elektro Service Eindhoven verzorgen deze aanpassingen graag voor u. Met ruim 15 jaar specialisatie in groepenkasten en aanleg van elektra kunt u bij ons terecht met al uw vragen rondom de elektrische installatie in huis. Controle of uw oude stoppenkast nog wel veilig is, het aanleggen van extra groepen, of volledig vernieuwen van uw groepenkast.

Of meer over:

Groepenkast vervangen

Er zijn heel wat redenen om de groepenkast te vervangen. Zo kan er een uitbreiding nodig zijn van uw elektrische installatie, kan het gaan om toevoegingen of bijvoorbeeld ouderdom van de huidige kast. Geadviseerd wordt om iedere 10 jaar de groepenkast te vervangen. Wijzelf kijken er niet meer van op als we een stoppenkast van 30-40 jaar oud tegenkomen. Wanneer u wilt weten of vervangen nodig is, raden we aan om onze insight hierover te lezen. We geven u 10 redenen waarom vervangen van de 'meterkast' (stoppenkast) de beste keuze is.

Als u nog een oude stoppenkast heeft is het vervangen van de stoppenkast naar een groepenkast slim om te doen. De groepenkast is het hart van uw woning. Alles in huis dat elektrisch is loopt via deze kast. We hebben steeds meer elektrische apparaten en opladers in huis. Laders die vaak in de stopcontacten blijven zitten.

U bent het niet verplicht, maar de eisen aan een nieuwe groepenkast zijn steeds strenger geworden. Dat is voor uw veiligheid. In 2023 was bij 21,5% van alle woningbranden door kortsluiting of slecht werkend apparaat. Een groot deel daarvan had voorkomen kunnen worden met een veilige groepenkast en goed werkende aardlekschakelaars.

Onze erkende en gecertificeerde elektriciens adviseren u vrijblijvend over uw nieuwe groepenkast. We hebben daarbij zegelrecht en verzorgen zo de gehele installatie voor u. Standaard installeren we daarbij een noodverlichting in uw meterkast zodat u licht heeft in de meterkast bij stroomuitval.

Bekijk prijzen of stel ons uw vragen over de groepenkast:

Telefoon:+31 (0)6 28 57 48 49
E-Mail: info@elektroserviceeindhoven.nl

Groepenkast uitbreiden

Wij verzorgen iedere uitbreiding van uw groepenkast. Of dit nu een toevoeging aan een stoppenkast of moderne groepenkast betreft.

Als er een ingrijpende wijziging in de elektrische installatie van uw huis (of bedrijfspand) komt is het vaak nodig om de huidige groepenkast uit te breiden. Bijvoorbeeld bij het aansluiten van een inductiekookplaat. Deze werkt in de meeste gevallen op een 2-, of 3-fasen aansluiting die in uw keuken moet worden aangelegd. In uw groepenkast dient deze aangesloten te worden met een eigen kookgroep.

Een ander voorbeeld is een uitbouw. De groepen in de groepenkast zijn (als het correct is aangesloten) berekend op een maximaal verbruik per groep met een veiligheidsmarge. Een bestaande groep zomaar doorverbinden is daarom bijna nooit een goed idee.

Heeft u een uitbreiding nodig, of twijfelt u of een extra groep nodig is? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag over uw specifieke situatie. Als een groep nodig is, kunt u deze uitbreiding en/of de volledige aanleg van de elektra door ons laten uitvoeren. Onze erkende elektriciens verzorgen het gehele traject naar wens en gaan pas weg als alles netjes is aangesloten en getest.

Contact:
Telefoon:+31 (0)6 28 57 48 49
Mail: info@elektroserviceeindhoven.nl

Groepenkast laten controleren

Wanneer is uw groepenkast voor het laatst gecontroleerd?

Stof, corrosie en lostrillende aansluiting kunnen kortsluiting en brand veroorzaken. De groepenkast maakt samen met de gasaansluiting onderdeel uit van uw meterkast. Een brandveilige meterkast is daarom geen overbodige luxe maar een noodzaak in iedere woning.

Het landelijk advies is om de groepenkast ééns per jaar te laten controleren. Wij verzorgen deze controles zowel op contractbasis als op verzoek. Wilt u een groepenkast controle uit laten voeren neem dan contact met ons op.

Naast groepenkast controle bieden we ook een complete elektra controle aan. Ook deze controle kunt u op contractbasis of eenmalig afnemen. Bijvoorbeeld voor aanschaf van een nieuwe woning. We lopen daarbij uw gehele woning na en controleren de veiligheid van uw volledige installatie. Zo weet u of de elektra in uw woning veilig en in orde is of dat er mogelijk veiligheidsrisico's zijn.

Telefoon:+31 (0)6 28 57 48 49
E-Mail: info@elektroserviceeindhoven.nl

Contact over mijn groepenkast

Stel ons vrijblijvend uw vragen m.b.t. tot uw groepenkast of meterkast. We horen graag waar we u mee kunnen helpen.

Upload een foto van de groepenkast*
Het uploaden van een foto is nodig zodat we u van goed advies kunnen voorzien.

Wij gebruiken reCAPTCHA. Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

stoppenkast in meterkast

Groepenkast, stoppenkast of meterkast?

De meterkast is de centrale kast in huis met de elektra aansluiting en de gasaansluiting. In de meterkast zelf zit een gasmeter, een elektriciteitsmeter en een groepenkast of stoppenkast.

Een stoppenkast ziet u op de afbeelding. Dit is de voorloper van de groepenkast waarbij nog gebruik gemaakt wordt van losse zekeringen (stoppen) die bij overbelasting doorbranden en vervangen moeten worden. Helemaal links op de foto ziet u een automatische zekering. Deze kan hergebruikt worden.

De moderne variant heeft u al een aantal keer voorbij zien komen op de pagina, dit is de groepenkast. De groepenkast heeft 'automaten'. Deze schakelen de stroom uit bij kortsluiting of overbelasting zonder dat ze vervangen hoeven te worden. De groepenkast is een veiligere installatie dan de stoppenkast. Makkelijker te bedienen in het donker en simpel weer in te schakelen door de schakelaar weer om te zetten.

WAT KOST EEN NIEUWE GROEPENKAST

Prijsindicatie groepenkast & installatie

De kosten voor een nieuwe groepenkast zijn afhankelijk van de (bijzondere) eisen aan uw installatie, merk van de groepenkast, schakelaars en de grootte van het systeem. Ook is het slim om vooraf keuzes te maken voor de toekomst. Zo maakt het direct aanleggen van vrije groepen maar een klein verschil in prijs. De keuze voor een groepenkast die 'vol zit' brengt later hogere kosten als u deze alsnog uit wilt breiden. Uiteraard adviseren we u hier volledig over voordat we een nieuwe groepenkast voor u samenstellen en installeren.

Om u toch een goede indicatie te kunnen geven hebben wij de gemiddelde prijzen voor een nieuwe groepenkast incl. installatie voor u op een rijtje gezet.

Als voorbeeld bij de 8 groepen installatie bestaat de groepenkast uit:

  • Componenten verdeelkast
  • Hoofdschakelaar 40A
  • 2 Aardlekschakelaars 40A
  • 8 b16 groepen
  • Noodverlichtingmodule voor verlichting bij stroomuitval

Meterkast vervangen aanpassen - elektroservice eindhoven