Energie besparen begint met inzicht in energieverbruik.

Energie besparen, het internet staat er vol mee. Maar besparen begint bij inzicht. We laten u zien hoe u dat inzicht kunt krijgen.

De hoge energieprijzen raken iedereen, van grote bedrijven tot huishoudens. Het internet staat vol met lijstjes hoe u energie kunt besparen. Ieder lijstje bevat in essentie dezelfde adviezen;

 • Isoleren
 • De thermostaat lager zetten
 • Tochtstrips
 • Enkel glas vervangen voor HR++(+) glas
 • Minder en korter douchen
 • Aanvoertemperatuur van de ketel verlagen
 • Lampen vervangen voor ledverlichting


Allemaal nuttige tips, ze missen alleen een belangrijk punt. Om te weten wat we kunnen besparen moeten we erachter komen waar we onze energie verbruiken. Want stel dat u bovenstaande punten doorvoert, wat bespaart u dan precies?

Energieverbruik in kaart brengen

Om het verbruik in kaart te brengen hebben we data nodig;

 • Wanneer verbruik ik veel?
 • Welke apparaten verbruiken veel?
 • Hoeveel m3 verbruikt douchen / een bad nemen?
 • Kan ik beter de oven gebruiken of iets als een airfryer?
 • Is een alternatief voor verwarmen met de CV beter?


Pas als u de data kunt zien, kunt u deze vragen gaan beantwoorden en gericht gaan besparen. Kleine waarschuwing, het kan zijn dat u het nog leuk gaat vinden ook.

We behandelen in deze insight twee apps die inzicht bieden; de Enphase Enlighten App en de Homewizard App.

Homewizard app en Enphase Enlighten App on iphone 14 pro
Enphase Enlighten app (links) en Homewizard Energy app (rechts).

Inzicht in opbrengt & verbruik met Enphase.

We nemen het Enphase systeem als voorbeeld omdat we als gespecialiseerd installateur van zonnepanelen met Enphase micro omvormers veel klanten hebben die Enphase gebruiken. Heeft u een SolarEdge systeem, dan geldt eenzelfde uitleg. Om verbruik inzichtelijk te maken in de MySolarEdge app heeft u wel een SolarEdge energiemeter nodig.

Enphase Envoy-S en Enlighten App

Het Enphase systeem heeft naast micro omvormers bij de panelen, een centrale unit in uw meterkast. Dit is de gateway en heet de “Enphase Envoy-S”. De Envoy-S ontvangt data van uw omvormers / zonnepanelen en geeft zo live inzicht in de opbrengst per paneel.

De Envoy-S is leverbaar in twee uitvoeringen, de Envoy-S (standard) en de Envoy-S Metered. Bij beide systemen krijgt u toegang tot de Enphase Enlighten App waarmee u de opbrengst van uw zonnepanelen kunt meten en monitoren.

Belangrijkste verschillen zijn het meten van de energieconsumptie en de mogelijkheid om batterijen aan uw systeem toe te voegen. Bij de Envoy-S Metered kan dit wel, deze heeft hiervoor een aparte chipset aan boord. De “Envoy-S Standard” kan dit niet. Belangrijk om te weten is dat dit ook niet uit te breiden is. Wilt u uw verbruik in de app zien en/of een thuisbatterij toe kunnen voegen, kies dan dus voor de Metered versie.

Enphase Enlighten App screenshots Elektro Service Eindhoven
Enlighten App met de Envoy-S Standard.

Inzicht in opbrengst met de Envoy-S Standard

Bij de Envoy-S standard ziet u in de Enlighten App de totale opbrengst van uw zonnepanelen en de opbrengst per paneel. Zo kunt u maanden en dagen vergelijken, exact zien welk zonnepaneel het meest oplevert en hoe de opbrengst gedurende dag is. Ook heeft u inzicht in de status per paneel en per omvormer. De Envoy-S standard kan op afstand software updates downloaden en installeren op de IQ micro omvormers en ons als installateur inzicht geven als er zich onverhoopt problemen voordoen met uw zonnepanelen systeem.

Veel opties maar het geeft ons alleen inzicht in de werking en opbrengst van de zonnepanelen. Het systeem is dus echt gericht op de zonnepanelen, niet op het verbruik in uw huis.

Heeft u een Envoy-S standard en wilt u graag meer inzicht? Dan is er een optie om te upgraden naar de Envoy-S Metered. Zeker als u later ook batterijen aan wilt kunnen sluiten of alles in één app wilt kunnen zien. Een goedkopere optie is om een Homewizard P1 meter toe te voegen. Daarover hierna meer.

Inzicht in energie met de Envoy-S Metered

Bij de Envoy-S Metered kunt u het verbruik wél meten. Naast de chipset krijgt u hierbij ook twee meetspoelen (CT’s) die de consumptie monitoring mogelijk maken. Bij beide systemen krijgt u toegang tot dezelfde Enlighten app, maar de data die u met de Envoy-S Metered ziet biedt nu ook inzicht in uw verbruik. Zo kunt u zien in een oogopslag zien wat u opwekt, verbruikt, teruglevert en in geval van een thuisbatterij ook de oplaadstatus van uw batterij.

Via de video ziet u een overzicht van de Enlighten App met de Envoy-S Metered.

Dit zorgt al voor heel wat meer inzicht. We weten nu namelijk wat we verbruiken, terugleveren en wat ons systeem oplevert. Maar dit alles gaat wel alleen om de elektriciteit. We zien daarom zelfs hiermee nog steeds nut in het toevoegen van een Homewizard P1 meter.

Homewizard P1 meter met iphone screenshot - Elektroservice Eindhoven

Wat is de Homewizard P1?

De Homewizard P1 meter is een klein apparaatje dat u aansluit op de P1 poort van uw slimme meter. Als uw slimme meter een zogeheten “SMR versie 5” is, kunt u de P1 meter inpluggen, connectie maken met uw wifi netwerk en het werkt. Meters die nog met SMR 2 of 4 werken hebben een adapterset nodig. Test vooraf wel even of u stabiel wifi ontvangst heeft in de meterkast, anders werkt het niet goed.

In Nederland worden de meeste slimme meters ondersteund, Homewizard heeft een handig overzicht van de soorten meters en of deze ondersteund worden in het Homewizard slimme meters overzicht.

De P1 meter geeft duidelijk overzicht van uw totale opbrengst en verbruik. En belangrijk voordeel; niet alleen van uw elektriciteit maar ook van uw gasverbruik.

Energieverbruik meten

Om gebruik te maken van de Homewizard P1 meter heeft u de Homewizard Energy App nodig. Deze kunt u vinden in de Apple app store en in de Google Play store.

De app is gratis, de P1 meter zelf kost op (dit moment) €29,95 en is bij Homewizard zelf te bestellen. Wij verkopen deze niet zelf en zitten hier niet tussen.

Als we de app openen zien we twee grafieken. De eerste grafiek is het stroomverbruik, de tweede grafiek is het gasverbruik. Het stroomverbruik is live. Zo kunt u bijvoorbeeld uw apparaten één voor één inschakelen en precies zien wat ze verbruiken. Daarnaast kunt u zien wat u gedurende de dag verbruikt heeft en overzichten bekijken van uw verbruik per week en per maand.

Door in de instellingen aan te geven wat uw stroomkosten zijn kunt u daarbij ook zien hoeveel het stroomverbruik u gekost heeft. Hier vonden wij zelf wel een klein nadeel; als u het stroomtarief wijzigt, dan wijzigt deze in de app met terugwerkende kracht. Dus daar is nog wat ruimte voor verbetering.

Homewizard Energy App - energieverbruik - Elektroservice Eindhoven
Energy+ elektriciteitsverbruik per fase en opbrengst van de zonnepanelen.

Daarnaast geeft de Homewizard Energy App ook overzichten per dag, week, maand en zelfs per jaar. U kunt het systeem uitbreiden met losse kWh meters, een watermeter en slimme stekkers. Alles bij elkaar dus een erg interessant systeem om inzicht te krijgen in uw verbruik en aan de hand van de data effectief te gaan besparen.

Energy+ abonnement

Naast de gratis versie biedt Homewizard ook een Energy+ abonnement aan. Dit abonnement kost €1,- per maand en raden we om meerdere redenen aan. Zo kunt u met Energy+ het verbruik per fase zien (mits u meerdere fases heeft), het sluipverbruik in kaart brengen, meldingen krijgen bij afwijkend stroomverbruik, grafieken uitdraaien en meerdere jaren met elkaar vergelijken.

Nog leuker wordt het als u zonnepanelen heeft. Want met de P1 meter en Energy+ kunnen we live zien hoeveel stroom we opwekken en hoeveel we verbruiken zoals u in de bovenstaande afbeelding ziet. Zeker bij een overproductie en de terugleververgoeding is het interessant om ons verbruik slimmer in te zetten.

Slim verbruiken als de salderingsregeling wordt afgebouwd

Op dit moment kunt u nog 100% salderen. Dat betekent dat het ‘teveel’ aan zonne-energie wordt weggestreept met uw verbruik. Zeer gechargeerd; u verbruikt ’s nachts 10kWh die u afneemt van uw energieleverancier. Overdag verbruikt u niets maar wekt met uw panelen wel 10kWh op. U betaalt nu €0,-

(10kWh opgewekt) – (10kWh verbruikt) = 0kWh.

*U betaalt altijd aansluitingskosten of u nu iets verbruikt heeft of niet.

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Als alles doorgaat, is de eerste stap direct naar 64%. Dat betekent dat u in het voorgaande voorbeeld niet op 0 uitkomt, maar op 3,6kWh verbruik waar u voor moet betalen.

Daarom zal vanaf 2025 de thuisbatterij ook veel interessanter gaan worden. Maar als u geen thuisbatterij heeft dan wordt het wel erg interessant om uw verbruik te verplaatsen naar ‘overdag’ wanneer uw zonnepanelen flink produceren.

Denk aan het inprogrammeren van de wasmachine en vaatwasser zodat deze overdag gaan draaien, of bijvoorbeeld elektrisch (voor)verwarmen van uw woning, verwarmen van het water in de elektrische boiler, opladen van uw auto enzovoorts. Zaken die u zelf kunt doen of kunt inprogrammeren.

Ook hier heeft Homewizard een interessante toevoeging met gebruik van de slimme stekker. Deze stekker meet niet alleen het verbruik van de aangesloten apparaten, maar heeft ook de optie om een zonnetaak aan te maken. Stel u heeft een e-bike, deze zal dan pas gaan laden wanneer u voldoende productie heeft. Meer informatie over de energy saver taken kunt u vinden in het artikel van Homewizard zelf.

Zonnetaak smart plug van Homewizard

Gasverbruik meten

Een groot voordeel van de Homewizard P1 meter is dat u niet ‘alleen’ het energieverbruik en de opbrengst van uw zonnepanelen kunt zien. U krijgt ook inzicht in uw gasverbruik. Dit gasverbruik is niet helemaal live zoals de elektriciteit, maar update iedere 5 minuten. Hoewel elektriciteit ook duurder is dan voorheen, zitten de echte kosten op dit moment in het gasverbruik.

Dit gasverbruik geeft ons direct interessante inzichten.

We volgden een gezin en bekeken het verbruik over een periode van enkele weken. Ze verbruikten 1.900m3, ver boven het gestelde rantsoen van 1.200 m3, en wilden weten hoe ze konden besparen zodat ze niet voor torenhoge energiekosten kwamen te staan.

We zagen dat het gasfornuis bij 20min koken zo’n 0.1m3 gas verbruikt had. Als ze hun fornuis zouden inruilen voor inductie bespaarden ze per jaar dus minimaal 36,4m3 gas. Zeker een besparing, maar met een verbruik van 1.900m3 op jaar waren we er nog lang niet.

Per douche verbruikten ze 0,2m3 per 5 minuten. Vijf minuten warm water gaf dus al evenveel verbruik als 40min koken.

Gasverbruik douche en fornuis vergeleken - besparen op gas - Elektro Service Eindhoven

Dat richtte alle aandacht naar de CV-ketel. Het bleef lang warm in Nederland dit jaar, maar de koude heeft zijn intrede nu toch echt gemaakt. Omdat dit gezin ook zonnepanelen had laten plaatsen door ons en de man thuis werkt, wordt voor het kantoor nu gebruik gemaakt van een infraroodpaneel. Dit zorgt ervoor dat niet heel de dag de verwarming aan hoeft te staan. De werkplek verwarming was het belangrijkst.

Aangezien de benedenverdieping voorzien is van vloerverwarming is de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater verlaagd van 70° naar 50°. Het huis wordt nu nog steeds prima warm, maar de ketel hoeft minder te stoken. Dit zorgt ervoor dat een gemiddelde dag de thermostaat op 18,3° de woning van ruim 15m3 naar 8-10m3 is gegaan.

Verwarmen met elektriciteit

Aangezien dit gezin een vrij typische situatie heeft; hoog verbruik in de ochtend en avond, precies wanneer de zonnepanelen niets opwekken, maken ze op dit moment dankbaar gebruik van de salderingsregeling. Vanaf 2025 zal dat anders voor ze worden.

Elektriciteit ‘genoeg’, dus dat kunnen we gebruiken. Nu is het infraroodpaneel een goede oplossing voor overdag, omdat de zonne-energie direct gebruikt kan worden. Maar infraroodpanelen warmen de objecten en personen op die direct onder het paneel zitten. Niet de lucht. De rest van de woning is dus koud. Als het straks echt koud wordt zal het verbruik daarom toch gaan stijgen.

Een optie was om een lucht/water warmtepomp te installeren. Doordat de warmtepomp elektrisch is en zorgt voor warm water voor de radiatoren zou dit al dan niet samen met een hybride CV ketel een prima oplossing kunnen zijn. Maar tegelijk een behoorlijk kostbare oplossing.

Aircoverwarming (lucht/lucht warmtepomp)

Het leek ons daarom een interessantere oplossing voor dit gezin om airconditioning te installeren. Het teveel aan stroom kan dan na de salderingsafbouw gebruikt worden om de woning overdag te verwarmen of te koelen en de investering is lager.

Bijkomende voordelen zijn dat ze hiermee in de zomer de woning kunnen koelen wat het werk en de slaap ten goede komt. En met de split airco’s voegen ze direct vochtregulering (is nodig) en luchtreiniging toe.

Dit advies konden we geven doordat we inzicht hadden in het verbruik. Ze hebben het al redelijk goed voor elkaar qua apparaten en isolatie – alleen de cv-verwarming op gas is verantwoordelijk voor zeer hoge kosten door de hoge gasprijs. Daarmee krijgen ze met een airconditioning systeem dus comfort in de woning, een gezonder binnenklimaat en de woning kan tijdens de overproductie alvast verwarmt en gekoeld worden. Een investering die zichzelf gaat terugverdienen dus.

Disclaimer & nadelen van homewizard

We zijn zelf enthousiast over het Homewizard systeem, maar we hebben hier geen belangen bij. We delen deze informatie dan ook geheel ter informatie en omdat we denken dat u er belang bij kunt hebben. Voor de aanschaf, service en vragen rondom de installatie van de P1 meter kunt u terecht bij de Homewizard servicedesk.

Ook willen we erbij vermelden dat niet alles perfect is. Zo komt het af en toe voor dat het systeem kortdurend niet werkt. Dit hebben we zelf ook eenmaal enkele uren meegemaakt. Geen ramp natuurlijk, maar wel correct om te melden vonden we.

Homewizard groeit hard en ze zijn dringend op zoek naar nieuwe medewerkers. Dat merk je ook als je hulp nodig hebt. Niets aan te merken op de service, maar reacties kunnen, zeker in het weekend, wel 24u of langer op zich laten wachten. Als u de Homewizard zoals wij dat doen, ziet als een interessant meetinstrument met alle voordelen die erbij komen én daar de zeer schappelijke prijs naast legt dan kunnen wij niet anders dan het van harte aanbevelen als u inzicht wil in uw verbruik.

Deel dit artikel via:

Andere insights

LG Dualcool inverter - close up - Installed by Elektro Service Eindhoven

Airco laten installeren, goede keuze of niet?

Airconditioning een aanrader en goede manier om gas te besparen? We interviewden onze klant en vroegen een eerlijke ervaring met zijn airco installatie.
Stoppenkast vervangen door Eaton groepenkast - closeup van aardlekschakelaars en hoofdschakelaar lq

Waarom meterkast vervangen? We geven 10 goede redenen.

Wij adviseren iedereen met een oude stoppenkast deze te laten vervangen door een moderne, veilige groepenkast. We vertellen u graag waarom.
Girl with sunshine shaped like heart for insight zonnepanelen plaatsen goedkoper dan niet plaatsen - Elektroservice Eindhoven

Zonnepanelen laten plaatsen goedkoper dan ze niet te laten plaatsen m.b.v. de Energiebespaarlening.

We delen een uitgebreide berekening waarin we laten zien dat het plaatsen van zonnepanelen met een energiebespaarlening goedkoper is dan het niet te doen.