De groepenkast of stoppenkast is het hart van de elektrische installatie in uw woning. Het is deze kast waar alle opgewekte en verbruikte energie doorheen loopt en beveiligd wordt. De meterkast is vaak een wat vergeten plekje in huis. In sommige gevallen zelfs een opslagplaats – waar het absoluut niet voor bedoeld is. Omdat er diverse termen voor worden gebruikt, lichten we de termen kort toe.
Meterkast, stoppenkast & groepenkast
Meterkast
De meterkast is de kast waar de stoppenkast of groepenkast zich bevindt. Het gaat over de gehele kast. De meterkast is dus iets anders dan de groepenkast, hoewel het in volksmond vaak gezegd wordt; ‘meterkast vervangen’.
Stoppenkast
Een stoppenkast is de verouderde versie van de groepenkast. De stoppenkast heeft op iedere groep een zekering zitten (de stop). Bij kortsluiting of overbelasting brand de zekering door. In bovenstaand model is de stoppenkast uitgerust met een enkele aardlekschakelaar en een hoofdschakelaar.
Groepenkast
De groepenkast is de doorontwikkeling van de stoppenkast. In plaats van zekeringen heeft de groepenkast schakelautomaten. Als deze een overbelasting of kortsluiting detecteert schakelt de automaat de stroom uit. De automaat is weer in te schakelen door de knop om te zetten en hoeft niet vervangen te worden.
10 redenen om uw stoppenkast te vervangen voor een groepenkast
Wat ons betreft zou het vervangen van een stoppenkast door een groepenkast verplicht moeten zijn. Niet omdat wij het voor u kunnen uitvoeren, maar de oude stoppenkasten zijn niet meer geschikt voor deze tijd en vormen in sommige gevallen ook een risico voor de bewoners. We hebben onderstaand 10 goede redenen opgesomd waarom het ‘vervangen van uw meterkast’ (stoppenkast) een slimme keuze is en u voorbereid op de toekomst, waarbij het bij uitbreidingen toch moet.
1. Een groepenkast is veiliger dan een stoppenkast
Van zichzelf is een oude stoppenkast niet onveilig. Als deze regelmatig gecontroleerd is dat er niets losgetrild of overbelast is. Er geen corrosie in de stoppenkast zit of hoeveelheden stof zich in de stoppenkast hebben verzameld, is de stoppenkast intern een vrij simpel apparaat.
Elektriciteitsdraden lopen vanuit de hoofdschakelaar naar de aardlekschakelaar en vanuit daar naar de groepen. Per groep gaat de stroom door een zekering naar de contactdozen in uw woning. Wordt er teveel stroom verbruikt, dan smelt de zekering en wordt de stroom onderbroken.
Dat gezegd, is de stoppenkast een verouderde schakelkast. Door de toename van elektrische apparaten in huis en zaken als bv. zonnepanelen, koken op inductie, laadpalen en energieopslag met accu’s, is de oude stoppenkast nooit bedoeld voor de tijd waarin we nu leven met de energievraag die we hebben.
De NEN1010, die over de moderne groepenkasten gaat, stelt veel strengere eisen dan we in de oude stoppenkast zien. Met goede reden!
Zo heeft uw stoppenkast waarschijnlijk maar 1 aardlekschakelaar. Terwijl het bij nieuwe groepenkasten verplicht is om minimaal 2 aardlekschakelaars te hebben. Met een max. van 4 groepen per aardlekschakelaar.
We willen in deze insight niet teveel op de techniek ingaan, maar meer uitleg geven voor u als eindgebruiker. Heeft u technische vragen over uw groepenkast of stoppenkast neem dan contact met ons op, we leggen het graag uit of controleren uw stoppenkast of groepenkast of deze nog voldoet aan de veiligheid. Contact over groepenkasten met elektricien Elektro Service Eindhoven
2. Een groepenkast is toekomstklaar
De vermogens die we vragen van onze groepenkast zijn enorm toegenomen. Veel alledaagse apparaten die we aansluiten moeten op een eigen groep worden aangesloten – of er moet zelfs een 3-fase aansluiting beschikbaar zijn. Waar veel oude kasten nog een 1-fase aansluiting hebben, zijn nieuwbouw woningen standaard voorzien van 3x25A aansluitingen.
Het is voor iedereen bekend dat fossiele brandstoffen afgebouwd worden. We willen in Nederland naar meer elektriciteit en vernieuwbare energie. De vermogens die we in huis gebruiken zullen daarmee alleen maar toenemen. Ook verandert het energiemanagement in huis, van energieopslag tot management systemen – daarover hieronder meer. De groepenkast is klaar voor uw toekomst, de stoppenkast niet. Dus in veel gevallen moet de stoppenkast dan toch vervangen worden.
3. Verouderde componenten
Stoppenkasten zijn oud. Het is niet zo dat dit iedere stoppenkast onveilig maakt. Wel is het zo dat de stoppenkast bestaat uit onderdelen die al 20/30 jaar oud zijn. Vergelijk het met een oude auto. Die kan nog prima rijden, maar alle onderdelen verouderen en de kans dat onderdelen stuk gaan waardoor de auto niet meer rijdt wordt steeds groter. Zo ook met de stoppenkast.
Naast de eisen die aan nieuwe groepenkasten worden gesteld, is alles in de stoppenkast inmiddels verouderd, gaat het stuk zodat het niet meer werkt dan is het een kwestie van vervangen. Gaat het stuk – en zorgt het voor gevaar – dan loopt u het risico geëlektrocuteerd te worden of dat er brand ontstaat.
Denk aan een aardlekschakelaar die niet meer werkt, een vorige bewoner die zekeringen onklaar gemaakt heeft door in plaats van een zekering een schroef of spijker te gebruiken enzovoorts. Laat daarom altijd uw stoppenkast inspecteren of deze nog veilig is.
4. Een stoppenkast is niet uitbreidbaar
De stoppenkast is niet uitbreidbaar. Stel u wilt een nieuwe keuken, een warmtepomp of een extra groep laten aanleggen dan is dat niet mogelijk. Met oude componenten kunt u natuurlijk een soort tweede kast naast de bestaande kast laten plaatsen door iemand ‘die het wel kan’. Maar een elektricien zal dit niet meer voor u doen. Dit heeft ermee te maken dat degene die als laatst in uw stoppenkast heeft gewerkt hiervoor verantwoordelijk is mocht er iets mis gaan. Een risico dat geen enkele erkende elektricien zal willen lopen.
Met een moderne groepenkast kunt u eenvoudig extra groepen laten plaatsen. Veiliger en makkelijker dus.
5. Groepenkast is gebruiksvriendelijker
Omdat een groepenkast schakelautomaten gebruikt kunt u bij stroomuitval (door bv. kortsluiting) simpelweg de schakelaar omzetten en alle apparaten schakelen weer in.
Bij een stoppenkast moet u zekeringen in huis hebben, zodat u een kapotte zekering kunt vervangen. Dat was in eerste instantie ook waarom de groepenkast gemaakt is. Mensen wilde niet steeds een zekering vervangen, dat is ook de reden dat de automatische schroefzekering als tussenoplossing is verzonnen. Deze werd wel ingeschroefd, maar brand niet door. Zodat u niet een nieuwe zekering hoeft te plaatsen.
6. Groepenkast voor laadpaal en bidirectioneel laden
Wilt u nu of in de toekomst een laadpaal aan huis laten plaatsen? Dan moet hier een aparte groep voor worden aangelegd in de groepenkast met een aparte aardlekschakelaar. Ook is het vermogen van uw laadpaal van belang. Zo zijn laadpalen van 22Kw geen uitzondering meer. Zo’n zware laadpaal (3-fase lader) heeft 3x32A nodig. U kunt zich voorstellen dat wij dit, zoals hierboven ook genoemd, niet meer op een oude stoppenkast aansluiten en dat dit niet conform regelgeving is.
7. Zonnepanelen en de groepenkast
Zonnepanelen wekken veel energie op, al deze stroom loopt door uw groepenkast. Het aansluiten van zonnepanelen op oude stoppenkasten komt voor, maar het is sterk geadviseerd om bij plaatsen van zonnepanelen direct de groepenkast mee te nemen. (Wij sluiten geen zonnepanelen aan in oude stoppenkasten).
Volgens regelgeving dient bij grote wijzigingen in de elektrische installatie (wat bij zonnepanelen het geval is) de oude stoppenkast vervangen te worden. Nu is dit een grijs gebied, want u bent het wettelijk gezien niet verplicht. Maar wij stellen uw en onze veiligheid boven de wet. Daarom is het van belang dat bij het plaatsen van zonnepanelen uw groepenkast aan de NEN1010 voldoet. Wat in 99% van de gevallen inhoudt; heeft u een oude stoppenkast, dan dient deze voor het plaatsen van zonnepanelen vervangen worden door een groepenkast die aan de NEN1010 voldoet.
8. Accu’s (energie opslaan)
Gaat u nu of in de toekomst gebruik maken van energie opslag met behulp van accu’s? Dan dient uw groepenkast hierop te zijn voorbereid. Zo moeten ook dan aparte groepen en spoelen kunnen worden aangesloten. Vervolgens geldt hetzelfde verhaal als bij de zonnepanelen.
9. Apparaten met een hoog verbruik
Gaat u koken op inductie? Wens om een warmtepomp te laten installeren? Wilt u airconditioning laten plaatsen om uw woning te koelen of te verwarmen? Het zijn allemaal grote wijzigingen in de elektrische installatie. Iedere grootverbruiker hoort op een eigen groep te worden aangesloten. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de vaatwasser, wasmachine, wasdroger, magnetron enzovoorts.
Een gemiddeld woonhuis heeft dus best wat groepen nodig. Ook hier geldt weer eenzelfde uitleg: het kan allemaal met een stoppenkast en uitbreidingen naast de stoppenkast zoals losse schakelkasten. Een erkend elektricien zal dit echter niet adviseren of uitvoeren. Gaat u koken op inductie en wilt u daarom uw stoppenkast vervangen? Neem dan contact met ons op. Onze elektriciens verzorgen de gehele aansluiting voor u.
10. Smart management systeem (ruimtetekort)
Een smart energymanagement systeem zal in de toekomst meer en meer voorkomen. Dit soort systemen regelen de stroom in uw huis van zonnepanelen, verbruikers, teruglevering en energie opslag. Oude stoppenkasten nemen teveel ruimte in om dit soort systemen toe te voegen aan de meterkast. Ook hier hebben we het dus over voorbereiding op de toekomst.
Stoppenkast ongeschikt voor modern gebruik
Als u bovenstaande lijst heeft doorgenomen zal het u al duidelijk zijn geworden, de stoppenkast is ongeschikt voor modern gebruik en u ontkomt er niet aan deze vroeg of laat te laten vervangen.
Zoals hierboven in meerdere voorbeelden te zien is, is het stroomgebruik drastisch veranderd dan waar de stoppenkast voor gebouwd was. De stoppenkast is op allerlei manieren uit te breiden zodat alles blijft werken, maar als elektricien zeggen we dat dit iets is dat u niet moet willen.
De investering in een groepenkast is minimaal ten opzichte van de veiligheid en het gebruiksgemak dat het brengt. Om terug te komen op het autovoorbeeld, de oude auto brengt u nog steeds van A naar B. Maar op het gebied van veiligheid en comfort is het niet meer te vergelijken met een moderne auto.
Wie argumenten zoekt om de stoppenkast niet te vervangen zal deze vinden, maar we zijn er vrij duidelijk in; de eisen die aan moderne installaties worden gesteld zijn niet voor niets opgesteld. Ze zijn er voor uw eigen veiligheid zodat u kunt genieten van het wonen, zonder zich druk te hoeven maken of uw elektrische installatie wel in orde is.
Of u het op dit moment wel of niet nodig heeft, wij adviseren iedereen met een oude stoppenkast deze te laten vervangen door een moderne, veilige en uitbreidbare groepenkast.
Heeft u vragen over uw stoppenkast, of wilt u meer informatie rondom het vervangen van de stoppenkast door een groepenkast? Neem dan contact op met de elektricien voor groot Brabant, Elektro Service Eindhoven. Naast eerlijk advies en hoge service mag u een goede en veilige elektrische installatie verwachten.
Kosten laten vervangen meterkast, stoppenkast of groepenkast
Meer lezen over groepenkasten en een indicatie voor het vervangen van de stoppenkast voor een groepenkast? We vertellen u er graag meer over. Kijk onderaan de pagina: groepenkast laten vervangen voor een prijsindicatie adhv het aantal groepen dat u nodig heeft.
Elektro Service Eindhoven
info@elektroserviceeindhoven.nl
+31 (0)6 – 52 78 56 76