Airco laten installeren, goede keuze of niet?

Airconditioning een aanrader en goede manier om gas te besparen? We interviewden onze klant en vroegen een eerlijke ervaring met zijn airco installatie.

Airconditioning laten plaatsen wordt door steeds meer mensen gezien als een slimme manier om te besparen op gas en tegelijkertijd het wooncomfort te verhogen. Een klant voor we eerder al zonnepanelen met Enphase mochten installeren vroeg ons naar de mogelijkheden voor het installeren van airconditioning in zijn woning.

In deze insight nemen we u mee bij deze installatie. Waarom koos de klant voor airco? Hoe verliep de installatie door Elektro Service Eindhoven? En hoe bevalt de airco na enkele maanden ervaring op te hebben gedaan?

Waarom wilde u een airco laten installeren?

“Ik heb in mijn woning een behoorlijk hoog gasverbruik. Ik heb daarom het dak laten isoleren, geïsoleerde voorzetwanden geplaatst, dubbele ramen laten plaatsen, dikke gordijnen gehangen én tochtmaatregelen getroffen. Vanwege een poreus type gevelsteen kon ik mijn muren helaas niet laten isoleren. Dat zou enorme vochtdoorslag veroorzaken volgens de installateurs.

Met alle maatregelen en een beetje kou lijden heb ik mijn gasverbruik van 2.500m3 naar 1.500m3 weten te krijgen. Toen de gasprijs in 2022 omhoog vloog kwam dit toch nog neer op ruim €3.000,-. Een bizar bedrag – aangezien ik in 2020 voor 2.500m3 nog €2.000,- betaalde. Wat ik toen al veel geld vond.

Dat zette me op meerdere wijze aan het denken. Wat brengt de toekomst? De overheid wil van het gas af dus ik verwacht niet dat het in de toekomst veel goedkoper zal worden. Daarnaast ben ik als jonge vader veel meer bezig met de toekomst dan voorheen. Ik zou het daarom fijn vinden om minder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Ik denk dat ik het standaard onderzoekriedeltje wel heb doorlopen. Hoe kan ik mijn verbruik verder omlaag brengen? Bestaat er een elektrische CV ketel? Welke alternatieven zijn er?

Ik heb een homewizard aangeschaft om mijn verbruik in kaart te brengen en toen viel al snel op dat ons gasverbruik niet in het douchen of het gasfornuis zat. Je verbruikt er wel wat mee, maar dan hebben we het over 0,1 / 0,2m3 per keer.

Hoeveel m3 gas verbruik je met douchen? In dit overzicht ziet u dat douchen tussen de 0,1 en 0,2 m3 gas verbruikt.
Gasverbruik normale douche.

Zodra de CV ketel aan moest om het huis te verwarmen vloog het gasverbruik omhoog. 10-15m3 op één dag terwijl we de verwarming op 18/19 graden hadden staan. Het was toen wel duidelijk dat er wat moest gebeuren – én waar ik moest zijn. Ik had eerst ons CV onderhoudsbedrijf gevraagd of ik nog kon besparen met het vervangen van de CV ketel, maar ze gaven aan dat maar een paar procent zou schelen.

Gasverbruik CV ketel per dag
Gasverbruik winter HR CV ketel

Aangezien de warmtepomp veel in de media komt was dat mijn eerste gedachte. Maar ik hoorde en las wisselende ervaringen in de bestaande bouw. Vanuit daar kwam de airco in beeld. Ook een warmtepomp maar dan lucht-lucht in plaats van lucht-water.

Met bijkomend voordeel dat je met de hittegolven ook direct het huis kunt koelen. Iets dat met een warmtepomp en radiatoren afgeraden wordt wegens condensvorming.

Na veel lezen, rondvragen en jullie advies was de conclusie dat ik mijn woning met een airco prima elektrisch kon verwarmen. Daarbij kwam dat dit model direct een luchtreiniger is, wat anders ook weer als los apparaat moet. Dat deze naast koelen ook kan drogen vind ik ook heel fijn, omdat we in de koudere maanden regelmatig last hebben van vocht in huis. Alles bij elkaar maakt dat het eigenlijk een ideaal apparaat.

Jullie hebben eerder de zonnepanelen hier geïnstalleerd. Daar was ik zo tevreden over dat het voor mij geen vraag was wie het mocht gaan doen. En zo zitten we hier nu in een heerlijk fris huis met 32 graden buiten, toch wel een luxe hoor.”

Hoe is de airco installatie verlopen?

“Beter dan verwacht haha. Ik keek er erg tegenop. De units buiten, gaten in de muren, leidingen die getrokken moesten worden door de woning, zo’n unit in de woonkamer. Maarja, er moest wat gebeuren en de airco kwam er het beste uit. Uiteindelijk is het allemaal bijzonder vlot gegaan, elke stap in goed overleg met goede adviezen. Ik had best wel wat vragen maar die zijn gewoon goed beantwoord. Ik ben goed meegenomen in het hele proces, het kon snel, de prijs was lager dan verwacht en alles is supernetjes geïnstalleerd. Dus achteraf gezien viel het 100% mee. En die units zien er eigenlijk een stuk beter uit dan verwacht. We hebben de LG Dualcool units en ik vind ze eerlijk gezegd best wel mooi staan de muur. Ja, onderaan de streep ben ik er echt blij mee.”

Airco installeren, het installatieproces

We zijn erg blij dat onze klant er zo blij mee is. Maar bij het installeren van airco in een woning komt best wat kijken. Het proces bestaat uit een aantal fases. We nemen u graag mee zodat u weet wat u kunt verwachten.

 1. Inventarisatie van de woning.
 2. Adviesgesprek en bespreken van wensen en mogelijkheden.
 3. Uitrekenen van de materialen en airco installatie.
 4. Aanleggen van nieuwe groepen en elektra leidingen.
 5. Plaatsen van de binnenunits.
 6. Plaatsen van de buitenunits.
 7. Airco afvullen en in gebruik stellen.
 8. Afwerking van alle gaten en leidingen.
 9. Oplevering en uitleg over het gebruik van de airco.

1. Inventarisatie van de woning

Om airconditioning te installeren moeten er airco units binnen en buiten worden geplaatst. Wat is de beste plek voor deze buitenunits en binnenunits? Hoe groot zijn de ruimtes die de units moeten koelen en verwarmen? Hoe gaan de leidingen lopen? Moeten er nieuwe groepen in de groepenkast aangelegd worden? Dit en meer bekijken we bij het inventarisatiebezoek.

2. Bespreken van wensen, mogelijkheden en adviezen.

De inventarisatie en het bespreken van uw wensen gaan hand in hand. Zo adviseren we u over de mogelijke type airco’s (single split / multi split), adviseren we u hoeveel kW u nodig heeft, willen we graag weten wat uw wensen zijn qua functionaliteit en uitstraling (modellen / merken / kleuren / esthetiek), om zo het juiste type airco voor uw wensen en situatie te bepalen.

3. Uitrekenen materialen en offerte opmaken.

Nu we weten welke airco buiten- binnenunits we gaan plaatsen en waar ze komen te hangen kunnen we alles voor u uitrekenen. Van nieuwe groep(en) in uw groepenkast en het aanleggen van de elektrakabels tot de airco en montagematerialen. Met dit alles samen kunnen we uw offerte opstellen, waarna u kunt bepalen of u de opdracht door wilt laten gaan. Als alles akkoord is plannen we de installatie van uw airco samen met u in.

Elektroservice eindhoven - installatie van elektra voor airco bij woonhuis - bedrijfsbus

4. Aanleggen van nieuwe groepen en elektra voor airco.

Op dag 1 komen onze elektriciens alle elektra voorbereiden voor de airco installatie zelf. We zorgen dat alle leidingen netjes afgewerkt worden gemonteerd. Plaatsen nieuwe groepen met eigen aardlekschakelaars in uw groepenkast of breiden uw groepenkast voor u uit als dat nodig is. Onze gecertificeerde elektriciens weten nu ook hoe zwaar uw units uitgevoerd zijn en wat hiervoor nodig is.

5. Plaatsen van de airco binnenunits.

Op dag 2 start één van onze airco installateur teams om de airco te installeren. Zij zijn volledig gespecialiseerd in het installeren van de airconditioning. Om airconditioning te installeren dient de airco installateur in bezit te zijn van een geldige F-gassen certificering conform de BRL 200 daarbij zijn we STEK gecertificeerd. Dit komt omdat airconditioning werkt met zogeheten gefluoreerde gassen. Moderne airco’s werken met het koudemiddel R32. En hoewel deze niet schadelijk zijn voor de ozonlaag zoals de vroegere CFK-koudemiddelen én een lager ‘Global Warming Potential’ hebben – is het nog steeds een gas dat invloed heeft op de opwarming van onze aarde. Wij vinden het dan niet alleen een wettelijke verplichting – maar ook een verantwoordelijkheid om hier uiterst professioneel mee om te gaan.

Bij het plaatsen van airco binnenunits bepalen we de plaatsing uiterst nauwkeurig zodat de airco niet alleen waterpas hangt, maar ook symmetrisch waar gewenst én we met zo min mogelijk zichtbaar leidingwerk in huis kunnen werken. De binnenunits worden voorzien van leidingwerk en elektrakabel. U hoeft hierbij dus geen stopcontact in de buurt van de binnenunits te hebben. Een split-airco binnenunit krijgt de benodigde elektriciteit vanuit de buitenunit. In onderstaande fotoreeks ziet u de montage van een LG Dualcool 5kW single split unit en twee LG dualcool multi-split inverter units van 3,5kW en 2,5kW voorzien van de PM1.0 fijnstof luchtzuivering filter.

6. Plaatsen van de airco buitenunits.

Bij de plaatsing van de buitenunits zijn er twee opties, op de grond of aan de muur. Dit is geheel afhankelijk van waar we deze kunnen plaatsen en wat uw wensen daarbij zijn. Een buitenunit in de volle zon zal harder moeten werken dan een unit die in de schaduw staat wat dus invloed heeft op uw stroomverbruik. Ook duurt het bij een buitenunit in de volle zon langer voor deze de ruimte begint te koelen.

In dit geval wilde de klant liever een vrijstaande airco met zogeheten opstellingsbalken. Deze balken zijn erg belangrijk. Ze zorgen er namelijk voor dat het gewicht van de unit wordt verdeeld én dat de buitenunit stevig staat. Dit voorkomt dat deze om kunnen waaien / vallen. Doordat de balken van rubber zijn dempen ze ook de trillingen van unit.

De buiten- en binnenunits worden vervolgens aan elkaar gekoppeld met het nodige leidingwerk.

7. Airco afpersen en in gebruik stellen.

Als alle voorgaande stappen zijn doorlopen testen we alle leidingen door deze op een overdruk af te persen. Zo weten we zeker dat er nergens lekkages zijn op de verbindingen en dat de airco bij gebruik en oplopende druk ook niet gaat lekken. Daarna volgt het afstellen, instellen, testen en in gebruik stellen van de airco. Vanaf dit moment heeft u een werkende airco in woning.

8. Afwerking van alle gaten en leidingen.

Nu alles werkt en getest is worden alle gaten, leidingen en afvoerleidingen netjes afgewerkt. De leidingen liggen in een speciale airco leidinggoot / leidingkanaal. Waar leidingen ‘los’ liggen voorzien we de leidingen van speciale aircoleiding tape. Deze tape dient als bescherming voor de leidingen. Zo is deze UV bestendig en zorgt dat de elektrakabel en leidingisolatie beschermd blijven tegen invloeden van buitenaf zoals water of vogels.

9. Uitleg gebruik van airco

De airco hangt, alles is getest, de buitenunits zijn aangesloten en alles is netjes afgewerkt. We ruimen de boel nog even netjes op. Maar ons werk zit er nog niet op. Het klinkt reuze simpel, airco aan via de afstandsbediening of app en klaar. Maar ook het gebruik van de airco vinden we belangrijk om netjes uit te leggen zodat eventuele vragen direct uitgelegd kunnen worden.

 • Op welke instellingen zet u de airco?
 • Hoe werken de app en de afstandsbediening precies?
 • Welke functies heeft uw gekozen model?
 • Hoe zit het met het onderhoud, reinigen of vervangen van de filters?
 • Hoe zet u de verlichting van de airco uit zodat u ‘s nachts geen licht heeft?

Veel informatie die deels in de boekjes verwerkt is, maar fijn om direct te weten. We vinden dit een belangrijk onderdeel van onze service waar we graag wat langer voor blijven.

Echte ervaring met de airco in huis

Nu u de airco enkele maanden in gebruik heeft, zijn we heel benieuwd hoe de airco bevalt?

“Nog beter dan gedacht. De hittegolven van dit jaar buiten gehouden terwijl we binnen nergens last van hadden. Ik had eerder zo’n grote mobiele airco geprobeerd. Zwaar en groot apparaat wat eigenlijk direct al in de weg stond. Maakte ook behoorlijk wat lawaai terwijl het amper koeler werd. En dan het gehannes met de slang uit de ramen er nog bij. Die heb ik snel weer terugstuurt. Zo’n split-unit is eigenlijk onvergelijkbaar.”

Kunt u vertellen wat volgens u de voordelen van airconditioning zijn?

“Ten eerste dus dat de airco niet in de weg staat en ook daadwerkelijk werkt. Als ik een ruimte wil koelen is het in 5 tot 10 minuten ook echt een stuk koeler. En dat met één tik op mijn telefoon. De LG Dualcool binnenunits zijn echt stil, in de hoogste stand zijn ze wel aanwezig, maar dan waaien ze ook oncomfortabel hard. De hoogste stand heb ik bijna nooit aan staan, alleen als ik het echt snel koeler wil hebben.

Als ik thuis werk werd ik in de middag vaak wat suffer omdat het erg warm werd in huis. De airco heeft mijn productiviteit enorm verhoogd. Voel me prettiger ermee. De airco op de kinderkamer is ook echt een uitkomst.

Het is nu nog even afwachten tot de echte winter komt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat aircoverwarming de perfecte keuze was, ik ben geen pionier op dat gebied. Maar moet het zelf uiteraard wel ervaren. En dan alle extra’s die het systeem biedt voor het vocht en de luchtreiniging. Het klinkt heel cliché, maar dat had ik veel eerder moeten doen.

Kunt u ook nadelen van de airco’s benoemen?

“Er zijn wel wat dingen die ik anders had willen zien. Zo is de unit in de woonkamer een single split unit. Boven hebben we multi-split units voor onze slaapkamer en die van de kinderen. De grote 5kW unit beneden was niet leverbaar met luchtzuivering, de units boven wel. Dat vond ik wel jammer. Verder hebben de units een pieptoon bij wijzigingen die je niet uit kan zetten. Langs de ene kant prettig zodat je weet of de wijzigingen ook bij unit goed zijn doorgekomen, maar daar werden de kinderen de eerste 2 weken nog wel wakker van. Had het fijn gevonden als ik dat uit had kunnen zetten.

Daarnaast hebben wij best hoge ruimtes. Daarom was het wel wat trial en error om de temperatuur goed te krijgen. Doordat de thermostaat op de unit zelf zit wordt het onder in de kamer kouder dan de airco registreert. Maar dat zal aan de plafondhoogte van ruim 3,5 meter liggen.

Als ik dadelijk in de winter weet dat 23 graden op de unit uitkomt op 20 graden op grondniveau dan zet ik ‘m gewoon op 23 graden. Dus dat maakt me tegelijk ook niet zoveel uit.

Wel zijn er een aantal opvallende verschillen tussen de type units terwijl het allebei LG Dualcool inverters zijn.

LG Single split unit (5kW)LG Multi-split unit (2,5kW + 3,5kW)
Heeft energiebewaking in de appGeen energiebewaking
Automatisch uitschakelen alleen ‘per uur’.Automatisch uitschakelen op de minuut in te stellen.
Geen luchtzuivering optie.Luchtzuivering unit (PM 1.0 sensor).
Buitenunit is fluisterstilMulti-split buitenunit heeft een aanwezige brom
Verschillen LG Single split (PC18ST) en multi-split unit (MU2R17 U12 + AP12RK + AP09RK ).

Ervaringen verwarmen met airco

Eén van de redenen om de airco’s aan te schaffen was om het gasverbruik te verlagen en uw woning te gaan verwarmen met de airco’s – heeft u dit al geprobeerd?

“Half, ik heb de airco in de zomer laten plaatsen. Dus voor het ‘echte verwarmen’ heb ik deze nog niet gebruikt. Wel was het eind augustus een aantal dagen wat kouder buiten. Dus dat was een mooi moment om de verwarming te testen – en dat beviel wel! Ik voelde eigenlijk direct dat de airco een warme lucht begon te blazen en de woonkamer voelde al vrij snel comfortabel. Ik heb voor ik de airco ging aanschaffen de video’s gekeken op het youtube kanaal ‘in stappen van het gas af’. Heel interessant kanaal. Deze man heeft de verwarming en besparingen al wel kunnen testen. Hij gebruikt zijn CV ketel bijna niet meer en verbruikt dus ook nog amper gas. Als ik net als hem ook 1.300 m3 kan besparen dan heb ik mijn doelen meer dan bereikt! Maar ik ga het dus nog ervaren in de winter.”

Vindt u het goed als we daar dan na de winter nog eens voor terugkomen?
“Jazeker, dan heb ik ook in kaart wat het in de winter doet en hoe we het verwarmen met airco ervaren. Dus die afspraak staat.”

Heeft u nog tips voor mensen die een airco overwegen?

“Ja die heb ik wel. Hoewel ik het echte verwarmen en besparen met airco nog moet ondervinden hebben de airco-units in huis mijn leefgenot en productiviteit in de zomermaanden fors verhoogd. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Qua tips is het vooral gebruikservaring.”

Spaarzaam omgaan met gebruik van airco

“Wij zetten de airco niet continu aan maar vooral ‘als nodig’. De benedenverdieping blijft gedurende dag redelijk koel. Pas rond 16 uur begint het daar net te warm te worden als het buiten net als nu 30 graden is. Dus dan gaat de airco aan – en dat is zeer prettig. Boven houden we op warme dagen de zon tegen door de ramen en gordijnen te sluiten. Zo is het het een deel van de dag prima te doen met alleen de ventilator van de airco aan en helpen we de airco een handje. Zo houden we zoveel mogelijk overproductie van de zonnepanelen over om het elektriciteitsverbruik in wintermaanden te compenseren terwijl ik dus verwacht veel minder gas te gaan gebruiken.”

Single split of multi-split

“Volgende keer zou ik eerder kiezen voor 3 single-split units dan de multi-split unit die we nu hebben gekozen. Dit omdat de single split buitenunit merkbaar stiller is en inzicht in energieverbruik geeft. Aangezien alles toch via de app gaat maakt die extra buitenunit in ons geval niet uit.”

Airco onderhoud inplannen

“Omdat we een grote hond hebben was de filter van de unit beneden al vrij snel vies. Het reinigen is echt 5 minuten werk dus dat hebben we nu standaard in onze gedeelde agenda gepland staan.”

Airco muffe lucht oplossen

“Als laatste viel me op dat de airco’s net als in een auto wat kunnen gaan ruiken. De tip die ik van jullie kreeg om na het koelen de airco nog een half uurtje op fan mode zetten zodat de condensor droogt was de oplossing daarvoor. Aangezien dat nergens in de boekjes terug te vinden is, is dat een tip die ik zeker zou delen met anderen.

Ook zetten we nu de self-clean mode en UV-cleaning mode wat vaker aan. Daarmee is het hele probleem opgelost – en je circuleert de koele lucht terwijl het energieverbruik lager is. Voor ons zit dit nu standaard in het systeem. Zou eigenlijk wel mooi zijn als LG dat standaard in het systeem zou verwerken, zet je de airco uit dan gaat deze 30min nablazen met fan.

Airco installeren was dus een goede keuze?

“Absoluut. Als je het me nu vraagt zeg ik tegen iedereen die twijfelt; hang die airco zo snel mogelijk. Het is echt een toevoeging aan je huis en woongenot. Qua airco installatiebedrijf raad ik Elektroservice Eindhoven absoluut aan. Alles wordt gewoon perfect verzorgd.”

Ook airco in huis of bedrijf? We komen het graag professioneel voor u realiseren!

Heeft u na het lezen van deze insight interesse in een airconditioning installatie in uw woning of bedrijfspand? Dan komen we dat natuurlijk graag voor u realiseren, we kunnen ieder type installatie voor u verzorgen. Kijk voor meer informatie of een online aanvraag op onze airco pagina. Rechtstreeks bellen of mailen kan uiteraard ook. U vindt onze contactgegevens onderaan deze pagina.

Deel dit artikel via:

Andere insights

Stoppenkast vervangen door Eaton groepenkast - closeup van aardlekschakelaars en hoofdschakelaar lq

Waarom meterkast vervangen? We geven 10 goede redenen.

Wij adviseren iedereen met een oude stoppenkast deze te laten vervangen door een moderne, veilige groepenkast. We vertellen u graag waarom.
Girl with sunshine shaped like heart for insight zonnepanelen plaatsen goedkoper dan niet plaatsen - Elektroservice Eindhoven

Zonnepanelen laten plaatsen goedkoper dan ze niet te laten plaatsen m.b.v. de Energiebespaarlening.

We delen een uitgebreide berekening waarin we laten zien dat het plaatsen van zonnepanelen met een energiebespaarlening goedkoper is dan het niet te doen.
Energiebesparen begint met inzicht - Elektroservice Eindhoven - Insights

Energie besparen begint met inzicht in energieverbruik.

Energie besparen, het internet staat er vol mee. Maar besparen begint bij inzicht. We laten u zien hoe u dat inzicht kunt krijgen.